Naam en adres van de houder van de vergunning voor het in de handel brengen
en de fabrikant verantwoordelijk voor vrijgifte, indien verschillend
Registratiehouder:n.v.t. |
Fabrikant verantwoordelijk voor vrijgifte:QualiPet.C |
Samenstelling
Op de verpakking: verdund extract van doornappel. In de homeopathie: Stramonium D30. Ethanol 15% (g/g)
Dispenseervorm: druppel.
Verpakking: 50 ml druppelflacon.
Doeldieren
Hond en kat.
Geneesmiddelenbeleid
De rode draad door het geneesmiddelbeeld van Stramonium: het dier is onzeker over zijn veiligheid, ervaart zijn overigens vertrouwde omgeving als bedreigend.
Hond
Het middel past bij separation anxiety. De hond is bang om alleen te zijn, vooral in donker: onzindelijkheid, vernielzucht en blaffen/huilen. De hond deponeert urine en/of ontlasting in huis, steeds op dezelfde plek. De oorzaak van deze onzekerheid is vaak een verandering in de vertrouwde omgeving: verhuizing, verbouwing, pension- of asielverblijf, verlies van een geliefd persoon of dier, of een andere traumatische ervaring.
Kortom na alles dat het vertrouwde leventje ontregelt, terwijl er sprake is van een verminderd inschattingsvermogen.
Passende symptomen kunnen ook nog zijn: bang op straat, vooral in donker. Terughoudendheid, achterdocht, verbazing, weglopen/wegkruipen. Zelfs bij bekende mensen moet telkens weer opnieuw "kennis gemaakt" worden, ook al is dat vaak maar even; na herkenning weer zeer vriendelijk. Er is sprake van overdreven aanhankelijkheid: angst om in de steek gelaten te worden. Soms kiest de hond voor de zekerheid van de aanval: plotselinge, blinde agressie, die gevaarlijk kan zijn. Bij een te bedreigende omgeving toont het dier juist een onderdanig gedrag. Van agressie is bijvoorbeeld op de behandeltafel dan ook opvallend weinig of niets terug te vinden.
Kat
Het middel past o.a. bij het hinderlijke sproeien. Ook de kat voelt zich alleen en onzeker, bedreigd. Als reactie daarop kan de kat gaan sproeien in huis. Vooral tegen de ramen, deuren, gordijnen e.d., als er dreiging van buitenaf is, zoals bij verhuizing of een nieuwe dominante buurkater. Sproeien tegen pas aangeschafte glinsterende zaken of de kleren van de nieuwe huisgenoot. Het kan zijn, dat na een verhuizing de eerste 3 maanden nog niet gesproeid wordt. Bij een te grote onzekerheid toont het dier een onderdanig gedrag en durft niet te sproeien. Dat geldt ook voor de bij het middel passende agressie. Op de behandeltafel zal het dier hoogstens een beetje blazen; verder is het zo mak als een lam. De agressie, die bij het middel past is: plotselinge, onverwachte en zeer heftige agressiviteit (aanvallen), zonder enige waarschuwing. Fel en gevaarlijk. Terwijl de kat overigens heel aanhankelijk is. Onder het motto: 'de eerste klap is een daalder waard'. Vaak zien we bij katten, dat ook bij het springen het inschattingsvermogen soms faalt.
Opmerkingen
Als differentiaal geneesmiddeldiagnose kunnen we denken aan o.a.:
- Phosphorus: hond, niet alleen kunnen zijn, vernielzucht (slopen!), alert, overactief.
- Tarantula: hond, niet alleen kunnen zijn, vernielzucht (slopen!), angstig, prikkelbaar.
- Hyoscyamus: hond, niet alleen kunnen zijn, hysterie (gillen), onzindelijkheid, geringe vernielzucht.
- Lachesis: kat, agressie, maar dan achterbaks.
- Sepia, Platinum metallicum: kat, sproeien, maar dan door dominantie.
- Nux vomica, Hyoscyamus: sproeien kat, maar dan door paniek.
Toedieningswijze & dosering
1 x daags 5 (kat, kleine hond) - 10 (grote(re) hond) gedurende 8 - 12 weken.
Status voor gebruik bij dieren in Nederland
Vrij verkrijgbaar zonder recept.